Till innehåll

Totalförsvar och höjd beredskap

Sveriges totalförsvar utgörs av det civila och det militära försvaret. Sorsele kommun, liksom landets övriga kommuner, ingår i det civila försvaret. Det gör också du som medborgare.

Precis som vid krishändelser har medborgare också ett ansvar för sig själva. Du kan förbereda dig på ungefär samma sätt som du förbereder dig på en kris, som att se till att det finns mat, vatten och värme hemma. Det är en del av Sveriges motståndskraft.

Vad är totalförsvaret?

Sveriges totalförsvar ska skydda och försvara landet, människors liv och hälsa, samhällets funktioner likaväl som de grundläggande värdena demokrati, rättssäkerhet och mänskliga rättigheter. Ett väl fungerande och välkänt totalförsvar ska avhålla andra från att vilja angripa eller utöva påtryckningar mot Sverige.

Varför ska totalförsvaret stärkas?

I takt med att omvärlden har förändrats har regeringen beslutat att stärka totalförsvaret. Det säkerhetspolitiska läget i Sveriges närområde har försämrats och globalt bedöms läget vara instabilt. 

Samhällsviktiga funktioner ska fungera

Kommunens ansvar inom det civila försvaret handlar om att säkerställa att samhällsviktiga funktioner fortsätter att fungera även i ett läge av höjd beredskap. Exempel på samhällsviktiga funktioner är förskolor, äldreboenden, hemtjänst samt vatten- och elförsörjning.

Höjd beredskap

Om Sverige står inför krigsfara beslutar regeringen om höjd beredskap för att stärka Sveriges möjligheter att försvara sig. Då är det nödvändigt att du följer myndigheternas råd och håller dig uppdaterad om vad som händer. Om allmän tjänsteplikt införs ska du som är krigsplacerad infinna dig för tjänstgöring.

Senast uppdaterad den 19 mars 2024