Till innehåll

Frågor och svar

Vad är en trygghetspunkt och har vi någon sådan?

En trygghetspunkt är en samlingsplats i en stadsdel eller by vid en större kris. Vid en trygghetspunkt ska du och andra invånare kunna erbjudas aktuell information om läget när ordinarie informationskanaler kanske inte fungerar, så långt möjligt skydd/värme i lokal, vatten, enklare mat och sjukvård, och kunna larma polis, ambulans och räddningstjänst.

Idag finns inga beslutade fasta trygghetspunkter i Sorsele kommun. Händelse, omfattning och behov kan däremot innebära att vi öppnar tillfälliga trygghetspunkter där du till exempel kan larma 112. Detta meddelas via kommunens webbplats, sociala medier och Sveriges radio P4.

Hur fungerar skyddsrum och har vi något i Sorsele kommun?

Skyddsrum är ett av flera sätt att skydda befolkningen vid fara under höjd beredskap, eller vid utrymning. Ett skyddsrum ska tåla splitter, stötvågor, ras och strålning och finns i geografiska områden som är svåra att utrymma, samt på orter som bedömts vara strategiskt viktiga militära mål. I Sorsele kommun, liksom i många andra kommuner i Sverige, finns inga skyddsrum. Det finns skyddsrum för ungefär sju miljoner människor. Du kan läsa mer på MSB:s frågor och svar om skyddsrum: https://www.msb.se/sv/rad-till-privatpersoner/forbered-dig-for-kris/bra-att-veta-om-skyddsrum/

Hur skyddar jag mig när det inte finns skyddrum?

Det finns andra platser att ta skydd om man inte hittar eller får plats i ett skyddsrum. Sådana platser kan vara skyddande utrymmen, till exempel en källare eller en tunnel. Att vara under eller bakom någonting av sten, betong eller något annat stabilt material är skyddande i sådana situationer som man annars skulle ha sökt skydd i ett skyddsrum. 

Du har bättre skydd inomhus än utomhus, främst i ett rum utan fönster. Ta med din radio. När du hör via Sveriges Radio P4 att ”Faran över” kan du lämna ditt skydd.

Vem tar hand om min gamla förälder om någonting händer?

Om du bedöms klara dig själv är tanken att du ska klara dig själv under ett antal dagar. Om det händer någonting ska kommunen så långt som det är möjligt fortsätta att bedriva sin verksamhet så normalt som möjligt. Det innebär till exempel att en anhörig med hemtjänst eller hemsjukvård ska fortsätta få det, eller stöd på annat sätt om verksamheten behöver förändras för att hantera krisen.

Uppdaterad den 18 november 2024