Eldingsförbud och brandrisk
På våren och sommaren är det ibland förbjudet att elda eller grilla i skog och mark. Du måste därför alltid ta reda på vad som gäller innan du tänder en eld. Skälet till eldningsförbud är att förhindra skogsbränder. Det är kommunen eller länsstyrelsen som beslutar när ett eldningsförbud krävs och vilken tid det gäller.
- Du ska såklart alltid vara försiktig när du eldar och grillar i naturen. Detta är extra viktigt under vår och sommar då det kan vara väldigt torrt i skogen.
- Ta alltid reda på om det är tillåtet att elda och grilla innan du tänder en eld.
- Grilla helst på fasta grillplatser och se till att du har vatten att släcka elden med.
- Du tar enkelt reda på hur hög brandrisken är i appen Brandrisk Ute.
- Är brandrisken hög så hitta ett alternativ till att elda eller grilla. Ta med en matsäck på utflykten och packa extrakläder som värmer.
- Var försiktig om du ändå väljer att tända en eld. Du bär ansvaret om du startar en brand.
- Släng aldrig fimpar i skog och mark. Glöden kan tända en brand.
Vad innebär ett eldningsförbud?
Eldningsförbud innebär att det är förbjudet att elda och grilla i skog och mark. Syftet är att förhindra skogsbränder.
Ett eldningsförbud gäller normalt sett inte områden där hus och byggnader ligger intill varandra eller bara skiljs åt av en väg, gata eller parkmark. Du får grilla på din egen trädgårdstomt, på innergårdar och gårdar till flerbostadshus, på din kolonilott, i parker och på vissa campinganläggningar. Campar du på en naturcamping, eller bor enskilt i skog och markområde, bör du ta reda på vad som gäller för just det området.
Vid extrem brandrisk kan fler aktiviteter som riskerar att sätta skogen i brand förbjudas. Håll dig uppdaterad om förändringar! Det kan du göra på kommunens eller länsstyrelsens hemsida.
Ta alltid reda på vad som gäller för platsen där du är!
Det är ditt ansvar att hålla dig uppdaterad om vad som gäller. Kolla informationen på kommunens, länsstyrelsens eller räddningstjänstens webbplats.
Vem beslutar om eldningsförbud?
Det är kommuner och länsstyrelserna som har föreskriftsrätt om eldningsförbud. Syftet är att att, i den utsträckning det är rimligt, förhindra omfattande bränder i skog och mark som orsakas av mänsklig handling.