Till innehåll

Snabbreferat från allmänna utskottets sammanträde 16 april

Kommunstyrelsens allmänna utskott bereder ärenden för kommunchef, stödverksamheten, tekniska verksamheten samt utvecklingsverksamheten till kommunstyrelsen. Med stöd av policydokument/riktlinjer, lagar, budget och annat ansvarar utskottet för och beslutar självständigt i vissa ärenden.

Kommunstyrelsens allmänna utskott sammanträdde i kommunhuset tisdagen den 16 april. På dagordningen fanns 24 ärenden, och här kommer en kort sammanfattning av en del av dem:

Allmänna utskottet fattade beslut gällande att tillstyrka eller avstyrka ansökningar från kommunens föreningsliv. Främjande av kommunens föreningsliv ska enligt handlingsplanen gällande bygdemedel för 2024 omfatta åtgärder för ett hållbart föreningsliv, och som bidrar till en livskraftig och hållbar kommun med goda möjligheter att bo och leva i hela kommunen med livsvillkor som präglas av trygghet, tilltro och möjligheter till meningsfull fritid. Prioriteringar för 2024 ska göras inom ändamål som lever till ett livskraftigt och hållbart Sorsele kommun, samt som påtagligt höjer attraktiviteten i närliggande boendemiljö.

I många ärenden lämnade allmänna utskottet förslag till beslut till kommunstyrelsen, ärenden som tas upp på kommunstyrelsens sammanträde den 30 april. Exempelvis gäller det ärendet om riktlinjer för utövande av kommunstyrelsens uppsiktsplikt, där uppsiktsplikten finns för att kommunstyrelsen ska kontrollera att kommunens verksamhet bedrivs och utvecklas i enlighet med lagar, förordningar och beslutade styrdokument samt att dessa efterlevs.

Förslag till kommunstyrelsen lämnades också i ärendena:

  • Möjlighet till långtidsparkering för bussresenärer, där förslaget innebär att kommunen skapar en långtidsparkering för bussresenärer på en yta som kommunen arrenderar bakom Filadelfiakyrkan.
  • Revidering av handlingsplan för bygdemedel 2024
  • Verksamhetsplaner 2024 för kommunstyrelsens verksamheter
  • Kommunstyrelsens delegeringsordning 2023–2026, revidering
  • Fullmäktiges program för verksamhet som utförs av privata utförare
  • Mindre revidering av gällande avfallsföreskrifter

I ett ärende om medel till Lärarlönelyftet lämnade allmänna utskottet inget förslag till beslut till kommunstyrelsen, utan hänvisar till den risk- och konsekvensanalys som tas fram inför kommunstyrelsens sammanträde 30 april.

Två ärenden som gäller medborgarförslag ingick också på ärendelistan. Ett av medborgarförslagen handlar om vattendragen, och det andra medborgarförslaget om att öka inflyttningen i Ammarnäs. I båda dessa ärenden lämnar allmänna utskottet förslag till kommunstyrelsen om svar på respektive medborgarförslag. Kommunstyrelsen ska i sin tur lämna förslag till kommunfullmäktige som äger rum den 13 maj.

Allmänna utskottet tar på sina sammanträden del av ett antal informationer. Kommunchef och kommunstyrelsens ordförande informerade om aktuella frågor och händelser. Ett par av projektledarna inom projektet Youth Up North medverkade också och höll en längre information om projektet.

Det informerades även om:

  • Bredband
  • Beredskap
  • Personalärenden
  • Fritidsbankens verksamhet
  • Utredning av cykelbana, där det blir uppföljning på nästa sammanträde med allmänna utskottet den 28 maj.

Allmänna utskottet beslutade att tillstyrka försäljning av Inlandståget AB. Eftersom detta beslut behövde expedieras till Inlandsbanan AB senast den 17 april skapades ett separat protokoll, vilket blev justerat på morgonen den 17 april.

Hela protokollen kan du läsa här: 

Allmänna utskottets protokoll 2024-04-16 § 30

Allmänna utskottets protokoll 2024-04-16 § 31-50

 

 

Senast uppdaterad den 25 april 2024