Till innehåll

Badvattenkvalitet

Badvattenkvaliteten i Sorsele kommun är övervägande god.

Varje år mellan juni och augusti bevakar miljökontoret vattenkvaliteten vid kommunens större badplatser; Skibbiken, badsjön i Sorsele och Gargnäs Lagun. Prover tas för att kontrollera vattnets bakteriehalt, och vattnet bedöms som tjänligt, tjänligt med anmärkning eller otjänligt. Vid otjänligt prov tar vi så snabbt som möjligt ett omprov. Om vattnet då visar sig vara otjänligt stängs badet.

Algblomning

Under sommaren inträffar det ibland algblomning i vattnet, då växtplankton förökar sig kraftigt. Vissa alger kan utveckla giftiga ämnen som är farliga för människor och djur. Barn, hundar och andra husdjur är extra känsliga. Då det är algblomning ska man inte bada.

Kraftig algblomning syns tydligt. Vattnet blir grumligt eller färgat av alger, ofta grönt.

Får du hud- eller ögonbesvär, eller på annat sätt mår dåligt efter eller i samband med utomhusbad - ta kontakt med läkare. Om du tror att ditt husdjur har blivit algförgiftat bör du genast ta kontakt med veterinär.

Cerkarier

Du kan få hudirritationer om du har kommit i kontakt med cerkarier, en parasitlarv som kan angripa människor. Den tränger inte genom huden, men kan orsaka klåda som kan sitta i upp till en vecka, det här är vad som ibland kallas för badklåda. Om du duschar efter badet minskar risken för att påverkas.

Senast uppdaterad den 2 november 2022