Till innehåll

Så gör du med matavfallet

Det är viktigt att endast använda de bruna papperspåsarna då du sorterar ditt matavfall. De är särskilt framtagna för att brytas ner ordentligt när matavfallet rötas och omvandlas till biogas.

Våra bruna papperspåsar finns att hämta gratis på:

  • Återvinningscentralerna
  • Ammarnäs Livs 
  • Ica Gargnäs 
  • Ica Blattnicksele 
  • Ica Sorsele
  • Coop Sorsele
  • Du måste fråga efter påsarna i kassan.

Om du bor i lägenhet får du matavfallspåsar av hyresvärden eller bostadsrättsföreningen.

Det finns bioplastpåsar och majspåsar att köpa, som sägs vara komposterbara. Observera att dessa INTE fungerar i biogasprocessen. Endast vår bruna påse gäller! 

Några tips

Om avfallet är blött kan du tänka på att först låta det rinna av i slasken. Det går även bra att använda dubbla papperspåsar eller lägga lite hushållspapper i botten.

  • Avfallspåsen ska alltid ställas i påshållaren och plattas ut ordentligt över botten. 
  • Din matavfallspåse bör bytas ut var tredje dag för att hålla sig fräsch.
  • Fyll inte påsen över den streckade linjen.

Gör så här

  1. Placera matavfallspåsen i påshållaren.
  2. Platta ut matavfallspåsen ordentligt över påshållarens botten så att den ventileras. Om påsen ställs i en hink eller på golvet blir den blöt och går sönder.
  3. Lägg allt ditt matavfall i matavfallspåsen.
  4. Fyll inte påsen högre upp än till den streckade linjen som du hittar på insidan av matavfallspåsen.
  5. När det är dags, förslut påsen noga genom att rulla ihop överdelen.
  6. Ta avfallspåsen till avfallskärlet och placera den på frys- och torkhyllan. Det är viktigt att använda frys- och torkhyllan för att kärlet ska hålla sig fräscht på sommaren när det är varmt. På vintern förhindrar det att matavfallspåsarna fryser fast.
  7. När det är dags för tömning är det dock viktigt ingen matavfallspåse står på hyllan då det kan hända att den står i vägen för övriga påsar.
Senast uppdaterad den 20 februari 2025