Till innehåll

Kommunalt avfall från företag och verksamheter

Alla företag och verksamheter ska sortera sitt avfall. Detta kan i stort sett delas in i kommunalt avfall och verksamhetsavfall. Nu ska även företag och verksamheter sortera sitt kommunala avfall som matavfall och restavfall.

Vad är kommunalt avfall?

Kommunalt avfall är avfall som liknar hushållens avfall till sin art och sammansättning, till exempel utsorterat livsmedelsavfall från butiker, restauranger och caféer. I en verksamhet kan det uppstå både kommunalt avfall och annat avfall. Detta ska i så fall hanteras på olika sätt.

Till exempel ska avfallet från fikarum och kök överlämnas till kommunen medan avfall som uppstått till följd av en tillverkning får hanteras på annat sätt. För att ett avfall från en verksamhet ska kunna räknas till kommunalt avfall måste det alltid först skiljas från sin förpackning, något som det också blir lag på i slutet på året. Är du osäker kan du alltid höra av dig till oss så kan vi tillsammans fundera över hur avfallet från din verksamhet ska definieras.

Annat avfall

Företag och verksamheter som har organiskt avfall som inte räknas till kommunalt avfall, exempelvis sådant som uppkommit i en yrkesmässig tillverkning eller produktion, kan också i vissa fall få avfallet hämtat av Sorsele kommun. Då behöver ni först kontakta oss för att komma överens om hur detta ska ske.

Hantering av kommunalt avfall

Sorsele kommun tillhandahåller matavfallspåsar och påshållare till kommunalt som passar för avfall som liknar hushållens. Det nya svarta tvådelade avfallskärlet för matavfall samt restavfall separat från varandra passar ofta bra till mindre verksamheter medan det gröna matavfallskärlet kommer användas då volymerna som slängs kräver det.

Om du driver en verksamhet som kräver andra typer av påsar eller hjälpmedel behöver du tillhandahålla dessa själv.

Det finns en mängd olika storlekar ända upp till stora papperssäckar som är 22 avsedda för kompostering eller rötning. Återförsäljare av produkter till utsortering av matavfall är SANSAC och Svenco. Här kan du också köpa in andra hjälpmedel som gör det enklare för din verksamhet att sortera ut matavfallet från restavfallet. Till exempel hållare till matavfallspåsar, avrinningstratt med mera.

För dig som får ett grönt avfallskärl

Företag med större mängder organiskt kommunalt avfall kommer att få ett grönt avfallskärl. Kärlet är försett med en frys- och torkhylla att först ställa matavfallspåsen på. Om hyllan är upptagen ställer du ner påsen som redan står på hyllan i avfallskärlet.

Så här gör du – det är enkelt!

Sätt en matavfallspåse i hållaren, placera den på lämplig plats. Ställ alltid påsen i påshållaren så att den ventileras och platta ut påsen ordentligt över botten. Om påsen ställs i en hink eller på golvet blir den blöt och går sönder.

Fyll påsen till den streckade linjen, inte högre. Stäng påsen ordentligt genom att rulla ihop överdelen så att matavfallet inte trillar ur. För att undvika dålig lukt är det bra att byta påse ungefär var tredje dag även om påsen inte är full.

Det är viktigt att bara använda den bruna matavfallspåsen som du får från oss. Den har speciella egenskaper för rötning, vilket inte andra papperspåsar har. Den tål också vätska mycket bättre.

Placering

När vi levererar ditt nya kärl kommer vi att placera det som det sedan ska ställas vid varje tömmningstillfälle. Dokumentera gärna var och hur det nya kärlet är placerat första gången du hämtar det, så blir det lätt att göra rätt sedan! Se sista sidan för hur du ska placera avfallskärlet.

 

Senast uppdaterad den 9 mars 2023