Vägbelysning
Sorsele kommuns arbete med vägbelysning är ett pågående, och infekterat, arbete. Vägbelysningen påverkas av ett antal olika faktorer: handlingsplanen för gatljus som antagits av kommunfullmäktige, pågående reklamationsärenden av defekta armaturer samt andra omständigheter.
Kommunens gatlysen programmeras med astrour och är samtliga programmerade att släckas den 1 maj och tändas den 1 augusti.
Karta över ljuspunkter
I kartan kan du se vilka ljuspunkter som ska vara tända och släckta samt vilka som tillhör Trafikverket. Du kan själv styra zoomen av kartan med två fingrar (mobilt) eller med hjulet på ditt pekdon, alternativt genom de tre prickarna i kartan och plus- och minustecknen. Kartan visar hela kommunen och du kan använda dig av söken via förstoringsglaset för att söka efter platsen där du bor.
Om belysningen inte tänds eller släcks som den ska
Det kan finnas flera olika orsaker förutom yttre faktorer till att belysningen inte tänds som den ska, eller till att det lyser felaktigt, till exempel hela dygnet.
Reklamationsärende
En del av arbetet med kommunens ljuspunkter var att byta ut alla armaturer mot lågenergiarmaturer med inbyggd automatisk nattsänkning. Ljuspunkterna förseddes med LED-armaturer som tar in vatten och därför slutar att fungera i förtid. Armaturerna har haft lång garantitid, men reklamationen med efterföljande arbeten har varit ett tidsödande arbete. Utbytesarmaturerna har kommit i små leveranser med långa leveranstider och under covid-19-pandemin fördröjdes leveranserna ytterligare. Förhoppningen är att lösa ut reklamationsärendet inom kort. Totalt sett är det ett hundratal lampor som är defekta och måste bytas ut.
Elavbrott som påverkat nattstyrningen
Nattstyrningen av ljuspunkter har behövt nollställas manuellt efter elavbrott. Somliga av dessa har slutat att fungera och måste bytas ut. Arbetet pågår.
Pågående arbete av tredje part
I vissa byaområden utför Vattenfall arbeten som medför att Sorsele kommun inte kan kontrollera belysningen. Detta medför att gatubelysningen kan vara helt släckt eller helt tänt under hela dygnet.
Felanmälan
Alla felanmälningar ska gå via Sorsele kommun. I första hand görs felanmälan till kundtjänst, telefon 0952-140 61. Det går även att felanmäla via växeln samt e-tjänst.
Då en armatur slutar att fungera inväntas ett större arbete så att byte kan göras. Rent praktiskt innebär detta att när du felanmäler en trasig gatubelysning, så kan det dröja innan den åtgärdas. Vi är förstås också beroende av när entreprenören har möjlighet att utföra jobbet ifråga. Vi har dock inte glömt bort din felanmälan.
Handlingsplan gatljus
Enligt kommunfullmäktiges antagna handlingsplan för gatljus ska det finnas ljuspunkter vid påstigningsplatser för skolungdomar, kollektivtrafik och samlingsplatser för brevlådor samt där det finns permanentboende. Det ska också finnas sammanhängande byabelysning som har i syfte att erbjuda belysning till servicepunkter som affärer och aktiviteter.
I handlingsplanen finns, utifrån dessa principer, utpekade ljuspunkter som är avsedda att släckas. Somliga av dessa utpekade ljuspunkter släcks och raseras i samband med Vattenfalls arbeten runt om i kommunen.
I september 2023 fick teknisk verksamhet i uppdrag av kommunfullmäktige att se över och lämna förslag på ny handlingsplan.
Vem ansvarar för vad?
Ansvaret för vägbelysningen i Sorsele kommun är delad. Medan Trafikverket sköter vissa ljuspunkter har Sorsele kommun hand om andra.
Trafikverket har övertagit 144 st belysningspunkter, bland annat hela passagen genom Blattnicksele på väg E45/363, hela Strandvägen (väg 1132) samt hela Rankbäcksrakan (E45/363) förbi Ammarnäskorsningen och mot Arvidsjaur. För felanmälningar av dessa är det Trafikverket som ska kontaktas.