Till innehåll

Snöröjning

Tekniska verksamheten ansvarar tillsammans med upphandlade entreprenörer för snöröjningen av kommunalt skötta vägar i Sorsele kommun.

Kommunens snöröjning utförs i tätorterna Ammarnäs, Sorsele, Blattnicksele och Gargnäs. I Sorsele tätort utförs snöröjningen av Franssons Maskin & Transport; i Ammarnäs, Blattnicksele och Gargnäs sköts snöröjningen av Sorsele Frakt AB.

Uppdraget

Uppdraget omfattar snöröjning på gator och vägar samt snöröjning vid fastigheter, till exempel planer och parkeringar.

Startkriterier

Snöröjningen ska påbörjas vid fyra centimeter snö på planer och parkeringar, och sex centimeter på gator och vägar. Det finns emellertid utrymme att avvakta med snöröjningen beroende på väderleken i övrigt och när snöfallet beräknas upphöra. Den totala insatstiden – då all snöröjning ska vara färdig – är åtta timmar.

Var plogas det först?

Snöröjningen sätts in där det är mest angeläget att ploga. Till exempel är barnens skolväg prioriterad, liksom körfält. Detta gäller också på de vägar som saknar en upphöjd trottoarkant, det är alltså bilarnas körväg som plogas i första hand.

I normalfallet ska trottoarerna plogas i samband med att körfälten plogas. Det byggs dock upp snövallar som allt eftersom tar över trottoarens gångyta. Dessa rensas bort när behovet finns.

Slask och blida

Röjning vid slask och blida görs i samråd och med hänsyn till omständigheter som att det blir spårigt och riskerar att frysa, eller om det finns risk för maskinskador.

Underlätta för snöröjaren

Undvik att parkera på gatan vid snöfall eller under nattetid. Märk gärna upp låga staket, häckar, buskar eller annat i närheten av tomtgräns som kan vara svåra att se, till exempel med pinnar eller käppar.

Se över dina träd och buskar mot gatan. Om du har buskar eller träd som sträcker sig ut över gata eller gångbana ska du se till att det finns fri höjd för trafikanterna. Den fria höjden som krävs är över gång- och cykelbana minst 3,2 meter och över körbana minst 4,6 meter. Snö, is och rimfrost får grenarna att hänga ner mer än vanligt på vintern och är i vägen för maskinförarna.

Skotta inte ut snö på gatan 

Entreprenören har uppdraget att minska inplogning av snö på privat mark, men ingen rensning av infarter genomförs. Snö som du vill skotta bort från din fastighet måste du själv ta hand om och forsla bort. Den får inte skottas ut på gångbanan eller gatan. Alla behöver kunna ta sig fram, även fotgängare, personer med barnvagn eller rullator och skolbarn. Den snö du skottar ut på vägen hamnar dessutom i din grannes infart.

Snöupplag 

Snöupplag som nyttjas av Sorsele kommun och Trafikverket är inte avsedda som upplag för privata fastighetsägare.

Skador vid snöröjning

Skador kan tyvärr inträffa på bland annat staket, brevlådor, häckar med mera. Om en olycka inträffar ska fastighetsägaren snarast meddela detta till kundtjänst. Om du markerar häckar och staket med markeringskäppar så är det till hjälp för oss.

Enskilda vägar som kommunen sköter

Kommunen sköter ett antal enskilda vägar som får statsbidrag för skötsel och underhåll. Dit hör bland annat vägen Fjällsjönäs-Skirknäs, Rankbäcksrundan, Lairovägen, vägen till Krutträsk och Norra Ammarnäs. Dessa vägar har kommunen ett frivilligt huvudmannaskap för. Övriga vägar är allmänna och sköts av Trafikverket - eller också är det enskilda vägar som sköts av vägföreningar. Det är samma kriterier som gäller för plogningen av dessa vägar, det vill säga sex centimeters snödjup. Sandningsbehov har entreprenören ett uppdrag att varsla kommunen om behovet av. Isrivning, vallning och snödikning görs då behovet finns.

Sand för husbehov

Sand för hushållsbehov som innehåller salt för frysningsrisk kan hämtas på följande platser:

  • Sorsele: Bilprovningen, Gatukontoret, vattentornet, busstationen, pumphuset vid Fågelstigen samt Solhem.
  • Blattnicksele: Vid ICA Blattnicksele
  • Gargnäs: Återvinningscentralen Gargnäs
  • Ammarnäs: Ammarnäs Livs

Om sanden tar slut i behållaren så kan ni kontakta Gatukontoret 0952-140 70 0952- 14071 eller växeln 0952-140 00.

Klagomål?

Klagomål på snöröjningen skickas till kommunen. Använd kommunens e-tjänst eller skicka e-post till kommun@sorsele.se.

Senast uppdaterad den 18 september 2024