Lyssna

Storsatsning på kultur i Sorsele kommun

Sorsele kommun går mot den allmänna trenden. Satsningen på kultur sticker ut bland övriga kommuner i Sverige. Bland annat inrättas en kulturskola i kommunen.

 – Det här är en fråga vi har jobbat mycket med. Vi tror att det är viktigt för våra ungdomar, och för kommunens attraktivitet och framtida utveckling av kommunen, säger kommunalrådet Kjell Öjeryd. 

Kultur- och fritidschef Pär Röckner berättar att årets kulturbudget ligger ungefär en miljon högre än tidigare år. Sorsele kommun är därmed en av de få kommuner som satsar ordentligt på kulturen.

– Det är en satsning för framtiden. Vi har fått ett bredare perspektiv, barn och ungdomar är viktiga för inflyttningen och kommunens utveckling, säger Pär Röckner.

En av de viktigaste satsningarna i kulturbudgeten är inrättandet av en kulturskola, med start vid höstterminens början. Kulturskolan är kostnadsfri, vilket är någonting som få kulturskolor i Sverige erbjuder. 

– Det är viktigt att kulturskolan är tillgänglig för alla, alla ska ha möjlighet att ha en kreativ frihet. Kulturskolan ger ju också framtida arbetstillfällen, säger Pär Röckner. 

I maj arrangeras en dag med prova på-aktiviteter, där tanken är att känna på konstnärliga uttrycksformer som kommer att erbjudas inom ramen för kulturskolan. Fler ämnen kan komma att bli aktuella för kulturskolan i framtiden. 

– Kulturskolan är en fantastisk utbildningsform som främjar såväl personlig utveckling som utvecklandet av konstnärliga färdigheter. Den digitala tekniken har gjort avståndet mellan inlandet och kuststäderna obetydligt. Att starta upp en ny kulturskola ligger helt rätt i tiden, säger musikläraren Erik Quist, som närmast kommer från en tjänst som musiklärare i Arjeplog, och påbörjar sin tjänst som kulturskolesamordnare för Sorsele kommun i höst. 

Senast uppdaterad den 6 november 2020