Sorsele kommuns biblioteksverksamhet på Bokmässan
Sorsele gör avtryck på litteraturkartan! Vi är så stolta över vårt fantastiska biblioteksteam som har lyft Sorsele på den nationella Bokmässan i Göteborg med tre framgångsrika programpunkter! Dessutom lyfte Kulturrådets generaldirektör fram Sorsele som Västerbottens ledande kommun när det gäller bidrag från Kulturrådet under myndighetsdagarna i Skellefteå.
Projektet Samisk samling – vems samling?
Tillsammans med Samernas bibliotek har Sorsele bibliotek under 1,5 års tid arbetat med projektet “Samisk samling – vems samling?” för att bättre representera samisk litteratur i folkbibliotekens hyllor. Genom utforskande workshops med samiska deltagare där dessa fick sortera litteratur har projektet utformat ett förslag till nya klartexter, ämnesorden på bibliotekens hyllor, som bättre speglar den samiska världsbilden.
På bokmässan fick bibliotekarierna Anna-Carolina Brandels, Ingrid Nylén Vinka och bibliotekskonsulenten Hanna Karolina Schimmer berätta om varför projektet genomförts, varför detta arbete och är viktigt och vad resultatet blivit. Biblioteksscenen är en av de större scenerna på bokmässan där professionen möts och delar med sig av olika arbetssätt och samtalar om aktuella ämnen för biblioteken.
Under den samiska sommarveckan i Ammarnäs invigdes en omgjort samisk samling med de nya klartextkoderna på hyllan och böckerna uppställda i det nya systemet. Under hösten ska ommärkning ske av bibliotekets samiska samling i Sorsele. Det nya ämnessystemet ska också delas med övriga bibliotek inom v8-samverkan. Projektet är det enda i sitt slag och banbrytande för samisk biblioteksverksamhet. Det har uppmärksammats på minoritet.se, Svensk biblioteksförening och även vunnit internationell uppmärksamhet i urfolkssamanhang. Läs mer på Sorsele bibliotekets hemsida!
Julla Májja om författarturné och verksamhet
Julla Májja deltog med två samtal på bokmässan. Ett på den samiska scenen och ett på biblioteksscenen.
Samtalet på den samiska scenen handlade om den författarturné som Nadja Grundström Fjellner från Julla Májja genomförde tillsammans med författaren Anna Nutti Wiandt. Helena. också från Julla Májja, ställde frågor till Nadja och Anna om denna turné. De två kunde för en intresserad pubilk berätta att turnén syftade till att dels ge barn och unga möjlighet att träffa en samisk författare, dels låta dem lyssna på de böcker Anna skrivit. Anna och Nadja berättade vidare att de under turnén även genomförde olika, mycket uppskattade, läsfrämjande och språkstödjande aktiviteter.
Samtalet på biblioteksscenen handlade om Julla Májjas viktiga verksamhet som samisk biblioteksbuss. Nadja och Helena påminde åhörarna om att alla kommuner och bibliotek i Sverige enligt lag ska främja den samiska kulturen och de samiska språken och gav sedan exempel på hur Julla Májja arbetar. Med detta samtal hoppas Julla Májja kunna inspirera bibliotek runt om i Sverige att ordna aktiviteter för, om och med den samiska minoriteten.