Till innehåll

Pär Röckner avslutar sin anställning på Sorsele kommun

Efter sex år på posten som Fritids- och kulturchef avslutar Pär Röckner sin anställning för att övergå till Piteås förenings- och näringsliv som verksamhetsledare för Korpen ideella förening samt Sportkompaniet i Piteå AB. – Det känns givetvis tråkigt att lämna Sorsele kommun med den fina miljön och de trevliga människorna som bor här, säger Pär Röckner.

Under Pärs tid i kommunen vill han särskilt lyfta arbetet med biosfärsområdet, Årets kulturkommun och Kulturskolan förutom allt annat som genomförts med stöd av Kultur- och fritidsenheten: sommarjobb, ombyggnaden av biblioteket, bya- och fiskeforum, de samiska veckorna. Pär Röckner vill särskilt påpeka att hans val är helt avhängigt det erbjudande han fick om att ta över som verksamhetsledare för Korpen ideella förening och som VD för Sportkompaniet i Piteå AB.

– Det ger mig möjlighet att jobba ännu närmare förenings- och näringslivet. Den positiva respons vi har fått för vårt arbete inom både Fritid- och kulturenheten och Näringslivskontoret, och med allt det vi har gjort, så var det inget lätt beslut att ta.

– Sorsele kommuns framgångsfaktorer är näringslivet och den unika natur- och kulturhistoria som finns i våra bygder. Det har hänt mycket positivt för enheten och samhället i stort under min tid som Fritids- och kulturchef, sammanfattar Pär Röckner.

Kommunstyrelsens ordförande Kjell Öjeryd säger att det är en stor förlust för kommunen.

– Pär jobbar som ingen annan med utåtriktad verksamhet och det går inte att tacka nog för hans bidrag till Sorsele kommuns attraktivitet och utveckling. Jag kan inget annat än gratulera Korpen till en strålande rekrytering och önska Pär lycka till på den nya tjänsten.

Pär vill särskilt lyfta fram sin tidslinje av olika händelser som påverkat verksamheten, medborgarna och företagare: 

2014: Sommarjobb på Biblioteket samt Badhuset, Verksamhetsplan och Kulturårshjul med olika eventveckor. River Stories, arbetet med Regionala utvecklingsstrategin, Projekt Möte med Minnen, Inlandsbanemuseum.

2015: Bibliotekets ombyggnation och förändring av innemiljön samt meröppet på biblioteket. Turistbyrån lades ut på en entreprenad. Fiskeforum och Byaforum utvecklades. Fiskemässan Älvsjö med nytt koncept.

2016: Samiska samordning kom till enheten, Sorsele kommun blev medlem i Swedish Lapland – projekt BCD, Flugfiskefestivalen utvecklades, Hållbarhetsveckan. Samiska Sommarveckan och Samiska vinterveckan etablerades. Jokkmokks marknad.

2017: Nedläggning av Tillväxtenheten, Biosfärarbetet utvecklades, Fritidsgården till Läget på Folkan. Årets Berättarkommun 2017-2018 i Västerbotten. Guidehandboken Natur- och kulturguiden presenterades. Filmen om fiske efter inlandsbanan med Johan Broman producerades. Arbetet med översiktsplanen.

2018: Årets kulturkommun 2018-2019  i Västerbotten med invigning på Talludden samt konsert i Sporthallen av Norrlandsoperan. Nalovardo Fatbike Race invigs. Kulturmässa i Skellefteå.  Utgivningen av Bilagan Vinter i Sorsele till alla brevlådor vid kusten från Skellefteå till Luleå med omnejd. Ytterligare en film med Johan Broman producerades.

2019: Kulturdebatt med Region Västerbotten. Sorsele kommun satsar mest pengar på Kultur och Bibliotek i landet per capita. SM i flugfiske, renovering av badhall, invigning av Kulturskolan- Kulturhuset. Folkhälsan går över till de sociala enheterna. Friluftsforum träffas i maj om skoterleder- och om spår och leder i kommun.

2020: Friluftsforum med Frostviken.  Biosfärområdet är nu etablerat, Sorsele biblioteks nya barnavdelning samt samiska avdelningen, Samiska Vinterveckan med kulturläger för barn. Coronaläget påverkar verksamheten.

Senast uppdaterad den 6 november 2020