Lyssna

Framtidsdagen med uppfinningar och pristagare!

Vilka underbart kreativa driftiga engagerade ungdomar och vilka satsande företagare med fokus på utveckling som vi har i kommunen!

Det var första året som Sorsele kommun tillsammans med Ung företagsamhet arrangerade mässan Framtidsdagen som ägde rum på Kulturhuset under alla hjärtans dag. På morgonen fick vi ta del av Christina Öster från Ammarnäs och Jan Jonsson från Gargnäs berättelse om hur de på olika sätt satsar på sina företag samtidigt som vi fick njuta av en frukost med produkter från ett antal av kommunens duktiga matproducenter. Som avslutning på morgonens företagarfrukost delades priser ut till företag och förening som särskilt utmärkt sig under 2019.

Priset till Årets företag delades ut av Sorsele kommun och gick till Baseco Golv AB med motivering:

Genom ett till synes outtröttligt arbete med att ta sin verksamhet i oprövade riktningar och att utveckla nya kvalitetsprodukter, samt en fin generationsväxling där nya idéer får råda, är företaget fortsatt ett av ortens starkaste varumärken- på såväl nationell som internationell marknad. Företaget tar ett viktigt samhällsansvar – inte bara genom att sysselsätta många ortsbor, utan också genom att dess ägare brinner för bygden och dess utbud av rekreation och meningsfull fritid.

 

Priset till Årets företagare delades ut av Företagarna Sorsele och priset gick till Sanna Berg, Marcus Eriksson, Monika Tunesten & Patrik Grundström som tillsammans driver företaget Ammarnäs Livs och Fix AB. Motiveringen var:

De har bevisat att en dagligvaruhandel kan vara sin bygds hjärta. I deras händer har Ammarnäs Livs blivit en arena för innovation och ökad service. Med deras hårda arbete, uppfinningsrikedom och balans mellan satsning och sans visar de föredömligt  hur man kan leva som företagare i glesbygd.

 

Priset till Årets förening delades ut av Sorsele United och gick till Sorsele SK med motiveringen:

Föreningspriset 2019 tilldelas en förening som engagerar sig i friluftsaktiviteter för barn och ungdomar som Skidkul och Springkul. Föreningen sköter ett omfattande skidspårssystem av högsta klass och deltar i utvecklingen av spår och leder i sorseleområdet. Man har lanserat det attraktiva arrangemanget Nalovardo Fat Bike Race och Lappmarksloppet tillhör föreningens traditionella profilarrangemang. Föreningen stärker folkhälsan, motions och friluftsintresset och bidrar till en positiv bild och marknadsföring av Sorsele Kommun.

 

Efter prisutdelningen öppnade dörrarna till en fantastisk mässa som visade upp idéer som löser vardagsproblem och våra barn och ungdomar i kommunen visade upp vad de älskar med Sorsele kommun! 

Frida Wimelius som är Regionchef på Ung Företagsamhet i Västerbotten berättade under dagen hur duktig skolan i kommunen är och hur företagen ställer upp på ett fantastiskt sätt vilket gör att Sorsele kommun ligger i framkant i landet när det gäller att jobba med entreprenörskap i skolan genom hela grundskolan.  Vi är glada och stolta över att vara en förebild i landet! Mässan var välbesökt av både barn och vuxna samt att det var roligt då både radio och tidning var på plats för att skriva om Framtidsdagen. Tillsammans hjälptes vi åt att sätta Sorsele på kartan! 

 

Foto: Åke Johansson

 

Senast uppdaterad den 19 februari 2020