Lyssna

Tidigare aktiviteter

Här kan ni läsa om aktiviteter vi haft i kommunen!

 

Sámien dálvie váhkku / Samiska vinterveckan som 2020 blev nästan tre veckor där vi uppmärksammar det samiska i kommunen på olika sätt. Vi har fått besök av flera teatrar som spelat både ute i byarna och i Suorssá för våra barn.

Under helgen 1-2 februari så genomförde vi vårt första kulturskoleläger med inriktning på samiskt hantverk, jojk och dans. 17 elever deltog och övernattade i Ammarnäs och har provat på kulturskola och fått minnen för livet.

Storköket i Suorssá har genomfört en utbildning i att koka renköttsoppa och baka gáhkku.

På biblioteket har vi invigt vår lilla barnlavvu, en liten tältkåta som blir permanent. 

Den samiska avdelningen fått ett lyft och nu hittar du lättare böcker med samiskt tema bredvid den lokala avdelningen.

Under samiska veckan genomfördes många fler aktiviteter såsom filmvisning för skolan och firande av den samiska nationaldagen på flera olika sätt ute i verksamheterna bland annat med att sjunga samiska nationalsången i Gávtjávvrie/Ammarnäs på initiativ av Aina Jonsson som fanns på plats och sjöng på Samegården. Under Samiska folkets dag 6 februari serverade köket renköttsoppa till kommunens alla skolbarn, förskolebarn och äldre. Detsamma gjordes ute i byarna.

Förskolorna i kommunen uppmärksammar det samiska varje år under samiska vinterveckan men är fantastiskt duktiga på att jobba med det samiska under hela året.

Det har nästan blivit tradition att genomföra en bussresa till Jokkmokk och den är alltid populär och fullsatt, så även detta år.

I slutet av veckorna så genomfördes en utbildning i ”Vad är en samisk förvaltningskommun” där vi fick lära oss mycket om vad vi har för skyldigheter. Vi fick också bra exempel på hur vi kan jobba vidare inom våra förvaltningar.

Den sista aktiviteten var att bygdens Fia Kaddik gjorde besök i Suorssá och vi fick Prova-På-Rotslöjd och de äldre fick besök på Solhem, trevligt inslag.

Jag som samisk samordnare tackar alla som hjälpt till att genomföra denna vecka och ser fram emot nästa arrangemang. Jag kommer att dela med mig av våra aktiviteter på denna sida.

/ Åsa Skum

----------------------------------------------------------------------------------------------

27-28 april 2019 gästades vi av miniturnén Lirkka som bestod av Katarina Barruk, Sara-Helen Persson, Arnljot Nordvik och Christer Jörgensen.

En  minirajd som startade i Gavtjavrrie Kyrka med efterföljande middag och trevligt efterspel på Ammarnäs Wärdshus. Därefter snirklade den sig ner med moderna krafter (bilar) till Suorssá. Vi gjorde kaffestopp hos Emils fiskecamping där Ingrid Lindh bjöd på fantastiskt fika, där många bybor kom för att få lyssna på jojk, b la en gammal jojk från Kraddá.

 

De gamla jojkarna från arkiven plockades upp och jojkades ner till Suorssá blandade med artisternas moderna jojkar.   Hembygdsgården i Suorssá fick ett besök där Suorssá Sense serverade fika till tonerna av artisterna och musikerna.

 

Lirkka som är en akkja, en slags familjeakkja, blev namnet på denna miniturné och den avslutades på Hotel River med god middag och jojk som spred sig över Vindelälven utanför fönstret.

 

TACK alla inblandade och er som besökte oss efter vägen och tack Erik Palm för idén!

 

Arr: Sorsele samiska förvaltningskommun, Norrlandsoperan och samarbete med lokala företag.

Senast uppdaterad den 5 mars 2020