Till innehåll
fiske vid solnedgång

Hållbart fiske

I Sorsele kommun hittar du ett fiske i värdsklass. Alla fiskare som besöker kommunen gör dock rätt i att offra en stund på Visitor Center. Sorsele Visitor Center är beläget i Sorsele stationshus. Där finns förutom all nödvändig dagsfärsk information och de flesta fiskekort även en liten shop, café och Inlandsbanemuseet samlat under ett och samma tak.

Vindelälven

Vindelälven, rinner rakt genom kommunen. Bara en promenadtur från centrala samhället ligger Stensundsforsen, som förmodligen är en av Vindelälvens absolut hetaste harrforsar. Här används både spinnare och flugor för att bärga harrarna. Periodvis under försäsongen kan det gå mycket vatten i forsen, så det gäller att fiska strandnära och/eller försöka komma ner på djupet.

I de övre delarna av älven, runt Kraddsele och Ammarnäs, finns det stor chans att komma i kontakt med den välväxta Ammarnäsöringen. Där har harrfisket de senaste åren tagit rejäl fart och varje år fångas ordentliga bitar över 60 cm.
I kommunens södra delar, runt Gargnäs och Blattnicksele, kan ni lite senare på säsongen (aug-sept) komma i kontakt med laxen, som på sina lekvandringar uppefter älven hugger på små wobblers, skeddrag och även ibland tar en fluga.

Laisälven

Nedströms länsgränsen finns berömdheter som Hällforsen, Trollforsen, Vitforsen, Kvarnforsen och Gargesonforsen. Med Laisälven-mått rör det sig om forsar med förhållandevis mycket öring, men givetvis även rikliga mängder med Laisälvens stolta symbol - harren. I många av forsarna här är vattnet draperat med stora stenblock, vilket kan göra fisket från land lite mer svårt och spännande.
I höjd med Gargesonforsen byter dock älven karaktär igen och övergår till mer grusbottnar, riktiga "harrbottnar" alltså. Ytterligare längre nedströms dyker flera intressanta fiskeplatser som Långforsen och Storforsen upp.

Intima doldisar

Förutom de "tunga" älvarna, Vindelälven och Laisälven, finns många mindre vattendrag i kommunen. Det rör sig i regel om små och anonyma, relativt sällan besökta strömmar. Riktiga doldisar alltså. Olsbäcken, Gargån, Giertsbäcken är några av dessa. Gemensamt för dessa doldisar är att de ofta fungerar som bäst under den första halvan av säsongen. Midsommar och några veckor framåt brukar vara högtid i dem. Här kan hela familjen vara med, de är ypperliga "träningsvatten" för nybörjare.

Sagolika Juktån

I kategorin mindre vattendrag är Juktån förmodligen den å inom Sorsele kommun där det går att fånga de allra största öringarna. Runt midsommar kan ån bjuda på högtidsstunder för den som är villig att avstå dansen runt stången. Inom kommunen finns ett par avsnitt som är speciellt attraktiva. Den övre sträckan löper från Överstjuktan ned till Rastiselet, medan den andra börjar vid utloppet av Storjuktan och går vidare ner till Lomsele. Den övre delen är ganska känslig för högt vattenstånd, men vid rätt tidpunkt kan den å andra sidan vara sagolik.

Sjöar och tjärnar

Stora sjöar, små sjöar och tjärnar. Det dräller helt enkelt av vatten i Sorseleområdet. Bland de större sjöarna måste Storjuktan och Överstjuktan framhävas, framför allt som trollingarenor. Trollingfisket blir allt populärare och i fångsterna finns bland annat kanadarödingar av imponerande mått. En annan ganska stor sjö strax utanför Sorsele är Norra Svergoträsket, där det simmar storvuxen öring och röding. I Svergoträsket väljer många att fiska från någon av de båtar som finns för uthyrning eller från flytring. Flugfiskarena försöker ofta pricka försommarens kläckningar av sjösandsländor, veckorna efter midsommar.

Om man ska nämna några av de vassaste harrsjöarna är det svårt att inte ta med Stora Harrträsket, Sörslåttjärn, Snorsen, Sarvesträsket och Njuktjaure. Det här rör sig om harrsjöar av allra högsta snitt, vatten där det årligen fångas harrar över två kilo. Flera av sjöarna har båt och vid Harrträsket och Snorsen finns det boende att tillgå. Den som äger en flytring gör helt rätt i att ta med den till sjöfisket. Den enda konkurrens i form av andra fiskare du bör räkna med är storlommen.

Senast uppdaterad den 9 januari 2025