Lyssna

Februari 2018

Hej alla Sorselebor!

Här kommer lite information om vad som händer just nu i den kommunala världen;

En gång per år arrangerar Region Västerbotten ”Västerbottens dagarna” på Grand hotell i Stockholm. Temat för året var ”Smart och hållbar utveckling för länet”. Jag och kommunchefen representerade Sorsele kommun på den årliga invigningen. Det var en intressant dag med många bra föreläsningar. Bland annat redogjorde Skellefteå kommun för planerna kring byggandet av batteri-fabriken. Denna satsning kan ge positiva kringeffekter för vår lilla kommun. Dagen avslutades med en god västerbottensbuffé komponerad av Ella Nilsson. Dag två träffade vi, tillsammans med kommunerna från Skellefteregionen, statssekreterare Alejandro Firpo för diskussion och våra synpunkter om utlokaliseringen av statliga jobb. Vi fick även möjlighet att framföra vår oro kring nedmontering av bland annat Folktandvården. Två givande dagar!

Med anledning av Inlandsbanans 100-års jubileum och besök av H.M konungen var jag och kommunchefen inbjudna till deltagande. Under lunchen tillsammans med H.M konungen, landshövdingen och Vilhelmina kommun fick vi av Inlandsbanans VD en kort information om banans historia och framtid. Därefter fanns möjlighet att åka ånglok till Vilhelmina järnvägsstation. Jag vill tacka Vilhelmina för ett bra arrangemang.

En positiv nyhet nådde mig i torsdags! Regeringen har tagit beslut om en 70-miljoners satsning på företagsklimatet och näringslivet i kommuner inom stödområde A, vilket vi tillhör. För Sorseles del innebär detta att vi kan söka 1,76 miljoner kronor per år under tre år från och med 2018. Vi ska nu utreda hur vi ska använda dessa pengar på bästa sätt.

Kjell Öjeryd

Senast uppdaterad den 6 april 2018