Till innehåll
Man som jobbar med att fästa slamtömningsslangen på lastbilen.

Slamtömning

Slammet från det kommunala avloppsnätet och enskilda avloppsanläggningar i Sorsele kommun renas i reningsverken i Sorsele, Blattnicksele, Ammarnäs och Gargnäs. De som inte är anslutna till det kommunala avloppsnätet har en tank eller en brunn för sitt avloppsvatten.

Obligatorisk tömning

Inför slamtömnings säsongen 2023 har det skett en del ändringar för slamtömningen. En stor ändring är att det nu är obligatoriskt med abonnemang på slamtjänster för både fritidshus och permanentboende vilket betyder att möjligheten att ringa in och boka tömning inte längre finns. Slamtömning kommer även att digitaliseras för att optimera för chaufförer och kunder.

Tömning av brunnar kommer att ske under perioden maj-september. Att välja vår eller höst är inte längre möjligt. För de som har tömning två gånger per år sker ingen förändring på tömningsfrekvensen.

Tömning för permanentbostäder

Från permanentbostäder med ansluten WC, ska obligatorisk tömning ske minst en (1) gång per år.

Tömning för fritidshus

Från fritidsbostäder med ansluten WC, ska tömning ske minst vartannat (2) år.

Extra/akut tömning (budning)

Begäran om extra/akut slamtömning (budning) görs som tidigare hos kundtjänst. Extraavgift utifrån antagen taxa tillkommer.

Viktig information inför besök av slambilen

När tömning av slambrunnar ska ske är brunnsägaren skyldig att ha en farbar väg till brunnen. Med farbar väg menas att den ska hålla för en lastbil, den ska vara fri från sly och högt gräs, minst 2,5 meter bred och hela lastbilshöjden (3 meter).

Brunnen bör vara utmärkt med t.ex. en röd käpp. Tänk även på att röja kring brunnen och inte ha hinder runt och på brunnen. Lastbilen måste komma nära brunnen (ca 5 meter) annars tas en avgift ut för att använda extrautrustning.

Om inte brunnen går att tömma på grund av hinder, bristfällig väg eller arbetsskyddsrisker debiteras en framkörningsavgift. Kommunen står inte för kostnader i samband med att tillfartsväg skadas vid tömning.

Tydliga instruktioner som behövs i samband med hämtning från de anläggningar som på något sätt avviker från standard. Dessa ska tillhandahållas av fastighetsinnehavaren och nyttjanderättshavaren i god tid innan tömning och ska finnas tillgängliga i direkt anslutning till anläggningen.

Tänk på att det du spolar ner tar vägen någonstans!

Om du använder miljövänliga rengöringsmedel så minskar halterna av miljöfarliga ämnen i slammet! Oavsett vad slammet används till är det viktigt att vi inte spolar ner vad som helst i toaletten. Bomullspinnar, bindor, aceton, lacknafta, mjukplast och dylikt får inte spolas ner. Det man spolat ner försvinner inte för alltid, utan dyker upp i reningsverket, med problem som följd!

Slamtömning av enskilda avloppsanläggningar ligger under kommunens ansvarsområde. Regelbunden tömning av slambrunnar är viktigt ur miljösynpunkt. Det är också en förutsättning för en lång livslängd på din avloppsanläggning.

 

Senast uppdaterad den 13 september 2023