Mountainbike i fjällen!

Från Ammarnäs - Bäverholmen över Björkfjället.

-- Fatbike i Ammarnäs fjällen

Distans: Ca 60 km.

Svårighetsgrad: Mestadels lättcyklat till medelsvårt.

Tidsåtgång: 5-8 h

Karaktär: Lättcyklad atv väg, stig, spång, små vad, vackert kargt kalfjäll.

Cykelbart: Ca 98% på kalfjället, betydligt lägre i björkskog.

Krav: Mtb- hel/ halvdämpad alt. Fatbike.

Turen är lämplig för en van motionscyklist.

 

Vi valde att köra bil och parkera vid Biergienas renslakteri. (Kör mot N Ammarnäs, vänster efter bron över Vindelån, sedan följer man grusvägen uppför ca 10 km tills vägs ende).

Därifrån följer man Kungsleden i riktning mot Adolfström. 

Väl uppe på kalfjället, efter kanske 30 minuters tung stigning genom björkskogen, ansluter Kungsleden atv vägen. 

Här följer ca 10 km med garanterat leende läppar om man som vi bara älskar att köra mtb i fjällen. Det är sagolikt vackert, lättkört, varierande väg/stig/spång/.

Efter dessa 10 km kommer en skylt "Norrbotten" och framför dej ser du en ca 5 km lång svagt sluttande lättkörd downhillstig ner till Dellikälvens deltalandskap- leendet övergår till Yeehaaa!

Ett tips här är att vid alternativa spår alltid välja vandringsled- de rödmålade stenarna. Vi har nämligen x- markerad vinterled parallellt med oss, och den är inte farbar sommartid. Atv vägen kan kännas lockande men efter Norrbottengränsen blir den sämre att cykla, på flera ställen är cyklisten beroende av vandringsledens spångar. 

Cyklingen är mycket bra och trivsam i ungefär 12 km efter Norrbottengränsen, för att sedan bli lite besvärlig genom björkskog innan man når Bäverholmen.

Vi valde att köra sträckan tor med fatbike och tält på 2 dagar, vilket gick utmärkt då de stora hjulen sväljer mycket ojämnheter.

Lämpligt mtb är hel eller halvdämpad modell med grova däck. Har man inte vana av att cykla på spång tidigare så får man det här- ett tips är att försöka hålla lite fart på spång för att ha god balans och kontroll. Tveksamhet kan lätt leda till ett litet misstag. 

Jag önskar en god tur!

Pontus Holmgård (cyklist)

Senast uppdaterad: 2016-07-11
Uppdaterad av: Josephine Gabrielsson