Samiska seniorer besökte

den 21 september 2016 kl 15:29

Viktoriakyrkan i Juktådalen tisdagen den 30 augusti. Där fick de en guidning som handlade om kyrkans historia och berättelsen om begynnelsen till kyrkplatsen. Därefter serverades lunch i församlingshemmet som var speciellt gjort för detta tillfälle och sedan fick de en liten guidning på Sorsele kyrkogård

De samiska förvaltningskommunerna Storuman, Sorsele och Lycksele inbjöd samiska seniorer till Viktoriakyrkan i Juktådalen. Seniorerna i de samiska förvaltningskommuner har önskat att få träffas över kommungränserna nu genomfördes en första träff i Juktådalen. Den samiska kyrkoherde Bror-Valter Nilsson, Sorsele berättade om kyrkans historia och begynnelsen till kyrkplatsen som är berättelsen om en gammal same som i en dröm sett en kyrkobyggnad vid Juktåns utlopp från Överstjuktan. Området ligger i mitten av ett stort uppsamling område av både samer och då nybyggare. Flera av seniorerna har själva vandrat både från Boksjön och Ammarnäs för att medverka på Gudstjänst. 

-- Seniorer 1 430.jpg

-- Seniorer 2 430.jpg

-- Seniorer 3 200.jpgNär Viktoriakyrkan invigdes 1938 var Ragnar Åsdell på plats. Han och hans vänner hade vandrat från Björkvattnet för att vara med på invigningen. Nu 78 år senare är han tillbaka och blickar över sjön.

- Där nere vid sjön tältade vi, säger Ragnar Åsdell. Vi ville vara med när kyrkan invigdes och för att träffa andra samer förstås. Det var ju en händelse som de pratades mycket om i dalgångarna.

Efter en lite kylslagen guidning i kyrkan så serverades lunch i församlingshemmet där elden i kaminen värmt upp byggnaden. Många kära återseenden av släkt och vänner men även nya bekantskaper stiftades och samtalen om minnen var många. God mat och att umgås var syftet med resan för de samiska seniorerna. Samisk mat är viktigt och för dagen så serverades det gammeldags saltfisk och ugnsstekt renbog, gahkku och tunnbröd. Kaffe med hembakta bullar och kaffeost. Allt lokalproducerat för detta tillfälle. Seniorerna från Lycksele fick dessutom en liten guidning på Sorsele Kyrkogård av Barbro Fjellner som berättade om kyrkoherdens Fjellners liv i Sorsele församling.

 

-- Seniorer 4 430.jpg

Utflykten anordnades av samiska samordnare i kommunerna och är ett arbete inom samiska förvaltningskommunerna för arbetet med Lagen om nationella minoriteter som ger ett grundskydd för dig som tillhör en nationell minoritet. För dig som talar finska, samiska eller meänkieli i respektive förvaltningskommun, ger lagen dessutom ett förstärkt skydd.